Saturday, August 1, 2009

rendang ayam kampung n9...

hari sabtu itu ari...kiteorg buat lemang and rendang ayam...sebab ade orang tempah dgn mak aku....
untuk abgnye yg dok singapore kate nyer...












lame x makan wendang n lemang..pose pon belom aku dah makan lemang..
huhu

rendang rembau memang itam..mcm org perak dengan rendang toknyer tuhh..kan?




rendang ayam kg


  • 1 ekor ayam kampung
  • 2 biji kelape di ambil sntannyer atau kalo beli di pasar yang dah siap perah..beli setengah kilo
  • 12 tangkai cili kering. blend
  • 20 ulas cili api*
  • 20 ulas bawang kecik*
  • 10ulas bawang putih*
  • halia 2 inci*
  • kunyit hidup 2 inci*
  • 1 senduk rempah campuran
  • serai
  • garam

1. blend bahan *. masukkan dalam kuali dengan cili kering yg di blend serta serai.... masukkan ayam. kecotkan ayam ...gaul.....biarkan sume air die klua ...

2. masukkan sntan...

3. masak hingge hitam..bukan hangus yer tuan dan puan!!!

3 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam ziarah....kiranya rendang org perlis ni segak lagi la..tak hitam...heheheh gurau no....salam perkenalan...

INA said...

salam...
rempah campur tu rempah apa ek?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)