Tuesday, August 4, 2009

carrot cake




afiq buat semalam..bukan nak makan sngat pon...tapi...ade carrot da nak busuk tge bjik..baik la buat kannnn..
lagi pon... pas nih afiq da jarang dapat baking baking nih..
sebab nak smbung blaja kan....
musti windu ngn blog nih...uuuuuuuuu..
papehal pon...sebelom iteww be laku...kalo afiq baking due kek stu ari tapi xde spe nak makan pon!! biakan lah die okeh!!!
hehheheheh

resipi dari myresipi
kalo tengok tuan punye resipi punye kek...tekstur die nampak cantik tau...
afiq nyer..hehhehe
buruk skit ....
dan yer...tekstur die brat....
dan padat...tapi sedap!
next time kene buat lagik la...
agak kek carrot nih memang payah skit nak buat kan?



Bahan-bahan

  • 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
  • 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
  • 120g gula castor
  • 100g brown sugar
  • 1 1/2 cawan carrot (diparut)
  • bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 100g walnut (dicincang sedikit)
  • 1 sudu teh garam
  • utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar

Cara-cara


  1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut

  2. masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..

  3. dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi

  4. bakar pada suhu 170C selama 50 min

  5. tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
  6. utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu(optional)


3 comments:

ain said...

akak pun dh 2 kali buat carrot cake. pun x berapa lawa sgt. nasib le sedap kan..kalu takkkk..mau cik tong sampah yg pulun.hehe

fiq bila nk sambung blajo..??blajo rajin2 yer....

afiq said...

ain..tapikan kak..kek nih..die da semalaman..alamk..lagi sedap!!!! da nak abih da kak...tgga sepotong tecik...ihihihihi jeles tengok orang tuh buat elok jer cntik...tangan x beseni cmtu la jdinyer...15hb afiq daftar.. tenks kak!

ku tak sempurna said...

alahai bila aku nak rajin masak ni... makan suka.. hihihi
.
.
.
.
.

carrot cake sedap... tapi lg sedap chocolate cake... feveret forever :D