Tuesday, June 30, 2009

ciken serai...update resipi*



buat utk lunch..teragak sgt lak teka2 masing..
hasilnyer??
pueh ati..
di makan
dgn gravy blek peper...
resipi...campak2..wakakakaka


bahan

1 ekor ayam(sais sukati!)

1 buku bawang putih(i buku yer bukan stu ulas!)*

1 buku halia(dalam 2 inci....lagik bnyak lagikmsedap kan?? i soke halie!)*

1 biji bawang besar* atau due...x kesah! lgi bnyak lgi wangi kan?>

3 btg serai*

1 sudu gula*

2 sudu butter

garam, serbuk kunyit.

1. ayam bersihkan. potong dade atau nak bia sekor2 sukatih la ek.!

2. blend sumer bahan *. air pepndai la ek! jgn bnyak sgt!

3. lumur ayam dengan garam secukup rase, serbuk kunyit dan butter.
butter tuh kalo buleh letak bawah kulit dier.

4. then lumurkan bahan blend tadik!

5. perap bebrape jam. tapi sbenanyer afiq x perap pon.. x kose nak tggu lame. tpi kalo perap die lagik sedap la...

6. bakar pde suhu 190'c. selame 1 jam. ikot saiz ayam. afiq baka dekat due jam gak la... nak kasik die crispy kan...sesmbil tuh.. sapu balik dripping ayam tuh.






gravy blek peper.


bahan

5 sudu lada itam biji

cili api* nak pedas boh bnyak k...

1 biji bawang besar

1 buku bang putih

satu kiub pati ayam

2 sudu tepung jagung. di bancuh dgn sedikit air

garam

dripping ayam panggang

air paip secukup rase.

*kalo ade boh la cendawan butang!


1. lade itam di tumbuk. masukkan dlm blender dgn bwg besar serte bwg putih dan cili api.
masukkan sekalik dripping ayam tdi!
blend la yerkk..wakakakaka

2. panaskan minyak. masukkan bahan blend. tumis smpai masak sket. masukkan air.. dalam stu setgh cawan.

3. masukkan kiub ayam. masukkan garam secukup rase...rase garam yer...

4. lastly masukkan adunan tpg jagung tdi...siap!




mcm kelly eng ek?? ciken serai mkn ngn blek pepr...
nak buat cmne...tekak masing2!
hehehehehe

3 comments:

ain said...

afiqqqq....sedapnyaaaaaa!!! mana resipi ciken serai. akak nak le dear!!!

ain said...

hihihi....tq ye fiq!!!! cayang dier!!!

Anonymous said...

Dapat sekor ayam golek nie syoknye....